sobota 17. ledna 2015

Sojová mléka - srovnání

Ráda zkouším nové věci, a proto jsem se rozhodla, že vyzkouším i další značky, které vyrábí sojové mléko. Asi všichni znáte značku Alpro, která je jedna z  nejznámějších. Já jsem vyzkoušela ještě značku Joya a Drink Soja so lecker.





















Ze všeho nejdřív jsem vyzkoušela Alpro. Prodává se v dm nebo v Tescu a stojí 79 Kč. Nikdy jsem neměla žádné ochucené, vždy jen "základní" příchuť. Konzistence je stejná jako u normálního mléka, pouze barva je trošku nažloutlá. Je trošku sladké, ale obsah cukru není nijak vysoký (na 100 ml - 2,5 g, normální mléko - 4,6 g). Mléko mi celkem chutnalo, ale máme tu i lepší výrobky :)


Chtěla jsem tedy vyzkoušet další značky, abych zjistila, jestli je něco lepší než Alpro. Rozhodla jsem se pro značku Joya (mají i sojové jogurty) a značku Drink soja so lecker. Obě dvě mléka jsem zakoupila v Kauflandu (ceny jsou kolem 80 Kč).

Joya má složení trošku horší (na 100 ml má o 1 gram více cukru než Alpro), ale chutná mi mnohem více. Konzistence je trošku hustější a chuť je velmi jemná. Přidávám ho téměř do všeho - ráno s müsli, do lívanců, do domácího pečiva atd. Jiné sojové mléko už si nejspíš nekoupím. Jogurty od této značky bych, ale příliš nedoporučovala - chutnají uměle a jsou moc husté.

Poslední mléko - Drink soja so lecker je ze všech tří nejhorší. Chutná to jak voda. Kdybych neviděla barvu, tak bych si nejspíše myslela, že piju vodu s troškou cukru. Má i stejnou konzistenci. Složením je na tom sice o dost lépe jak předchozí mléka (nejnižší obsah cukru a hodně bílkovin), ale stejně mě to nepřesvědčilo.

Obecně sojová mléka na rozdíl od kravských neobsahují žádný cholesterol, mají nízký obsah tuku a neobsahují laktózu, takže se lépe tráví. Mají ale také špatné stránky. Obsahuje látky, které potlačují funkci štítné žlázy a fytoestrogeny. Určitě jsou ale lepší než "mléka" kravská. Nechci tu vyvolávat žádné hádky, takže každý ať už si myslí své :) Mně kravské mléko nechutná, takže sojové je pro mě super alternativa a myslím si, že v ne příliš vysoké míře není škodlivé.

Určitě bych vám doporučila vyzkoušet mléko od značky Alpro i Joya, abyste si i vy našli svého oblíbence.

ASK

Pijete sojové mléko? Jaké vám chutná nejvíce?

10 komentářů:

  1. Odpovíš na otázku? Přijde mi, že co bylo v minulém článku není pravda a pokud lžeš/lžete, tak je to celkem ostuda..
    Tak znovu: Kde vás někdo sprostě kritizoval?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravá snídaně jak polib mi prdel XD, dej sem fotku, jak po tom vypadáš XD - Tady můžeš vidět, že to asi moc milý a povzbudivý komentář není...a myslely jsme to i celkově a také do budoucna, pokud se tu budou sprosté komentáře objevovat

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď:) jen, že jsem si toho nijak zvlášť na tomto blogu nevšimla, to u jiných se to podobnými kritikami jen hemží ;)

      Vymazat
    3. Jsou to nové komentáře, které se objevují zejména u starších článků - takže proto sis toho nemusela všimnout:)

      Vymazat
  2. Mě se teda chuťove nezamlouvá ani jedno sojové mléko, když potřebuji alternativu, tak si vyrobím doma oříškové :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem si včera koupila to Alpro, ale čokoládové a docela mi chutná. Kravské nepiji vůbec. Vyzkouším ta další. Ještě mám sušené a taky není špatné. BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
  4. sojove mlieko je najvacsi odpad...

    OdpovědětVymazat
  5. Máš úplně pravdu Soja so lecker je úplně hnusné. Jednou jsem si ho v Kauflandu koupila a už nikdy víc. U mě vede Alpro, nejen sójové ale i kokosové a mandlové. Mám laktozovou intoleranci, proto normální mléko nepiju a tohle je super alternativa :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Já si kupuji sušené :) vyjde cenově mnohem levněji ;)
    Na komentář u mě: já z my protein ještě neměla, takže nemůžu posoudit! :D ale z lídlu jsou nejlepší :33 :D

    OdpovědětVymazat
  7. sojové mléko jsem ještě nikdy neochutnala :)

    OdpovědětVymazat

Za každý Váš komentář jsme moc rády! :)