sobota 4. října 2014

Cestování

Jelikož v posledních týdnech dost cestuji, napadlo mě, proč vlastně lidé cestují.

Mám kamaráda, kterému cestování přijde zbytečné a je to pro něj pouhá ztráta času. Každý je hold jiný. I když tento postoj nechápu, budu se přes něj muset přenést.

Já cestování miluji a tomu také odpovídá počet zemí a měst, která jsem navštívila. Zbytečné mi to určitě nepřijde. Je to pro mě určitá forma dobrodružství. Nikdy nejezdíme s žádnou cestovní kanceláří - vše si tedy zařizujeme sami. Už jen ta nervozita, když bookuju letenky je pro mě výjimečná. Když v noci hledáme hotel a můj orientační smysl většinou zklame. Objevíme se na druhé straně města, ale i přesto jsem spokojená.

Ale proč lidé cestují? Proč?

Stojí to hodně peněz, je to docela fyzicky náročné, stres, nervozita, risk. A i přes tento výčet negativních věcí lidé stále cestují. Stále jsou letadla plná, autobusová a vlaková nádraží ještě víc.

Je to nejspíše kvůli tomu, kolik krásných věcí nám to přinese.




Poznání, radost, adrenalin, nová přátelství, zkušenosti. Tyto věci asi přebijí ty záporné. Pro mě určitě. Miluji ten pocit, když jsem první den v novém městě. Na každém místě je určitá atmosféra. Určitý typ lidí. Určitý typ stravování, dopravy a jednání. A tohle přesně miluji. To, že je to všude jiné. Miluji zkoušení jídel, které jsou pro určitou zemi specifické. Nikdy nejsem zklamaná, ani když mi to jídlo nechutná. Užívám si to, Ráda se v každém městě chovám tak, jak místní obyvatelé.

Ve Francii ráda sedávám v kavárničkách, u malých stolečků namačkaných na mini ulici. Celé odpoledne upíjím čokoládu, jím makronky, pozoruji okolní ruch a užívám.

V Itálii si užívám rychlou jízdu, troubení a řev na ulici místních hochů. Miluji ten zmatek, který u nich je. I když je všude zmatek, oni jsou stále v klidu.

Takhle bych mohla pokračovat donekonečna.

Pro mě je to prostě určitý způsob uspokojení. Ráda zkouším nové věci, i když jsou třeba nebezpečné, chci zkusit skoro vše. Ze všech cest si nechávám úplně vše, co se mi dostane do ruk. Doma mám plnou krabici vstupenek, účtů, obalů, dárečků atd.

Lidé tedy nejspíše cestují právě kvůli tomu uspokojení. Každý to své najde někde jinde.

Jaký máte pohled na cestování vy? Dejte vědět do komentářů :)

5 komentářů:

  1. Zase super článek!! :)) Já cestování naprosto zbožňuju!
    http://nellylove99.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Taky moc ráda cestuji! A Francie je kouzelná!

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju, když někam cestuju, ať už na malý výlet nebo na delší dovolenou :) A nejradši bych cestovala a poznávala nová místa pořád :)
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
  4. taky ráda cestuji, bohužel se k tomu moc často nedostanu :(

    OdpovědětVymazat

Za každý Váš komentář jsme moc rády! :)