úterý 9. září 2014

Cyklistika s Pavlem #2 - kopce a schody

Ahoj ahoj, jsem zde znova, a jak jsem již slíbil, tak si dnes povíme, co sebou na výlety a jak bezpečně sjíždět schody.

Takže co s sebou?

Myslím, že základ všichni znáte, voda. Moje doporučení je, vždy mít u sebe alespoň dvě láhve s pitím, jedno slazené a jedno neslazené, to slazené se bude hodit, až vám začnou docházet síly, protože tělo zkrátka cukry při výkonu potřebuje. Ideální je, brát si Iontové nápoje, ale bohatě postačí když si vezmete třeba slazenou vodu nebo například kofolu.

Další částí je, jaké jídlo s sebou?

Vhodné je si brát spíše, lehčí a výživnější jídlo než nějaké „těžké“ a málo výživné. Vhodné jsou například zeleninové chipsy, samotná krájená zelenina nebo ovoce.
Na závěr tohoto tématu bych doporučil - nepřehánějte to ani s pitím ani s jídlem, nebo se vám při cestě do kopce udělá nevolno.


Jak správně sjíždět kopce a schody?

Začneme sjížděním kopců.

Základem je správně přesunout těžiště (směrem k zadnímu kolu). Takže stoupneme si a vystrčíme zadek co nejdál od řídítek. Dalším bodem je správné brzdění. Myslím, že nám všem, rodiče, babičky, dědečkové říkávali: „Když pojedeš z kopce, nebrzdi přední brzdou, nebo vyletíš přes řídítka a nabiješ si nos“. Bohužel, při cestě z kopce je brzdění přední brzdou téměř základem, člověk se bez něj neobejde. Samozřejmě že se na to musí velice opatrně, jinak se nám ta vtloukaná věta může proměnit v realitu.  Nejvhodnější je brzdit oběma brzdami zároveň, ale tak, aby se ani přední ani zadní kolo nezaseklo.

Sjíždění schodů

Sjíždění schodů je trošku těžší záležitost. Ti co nemají u kola přední odpružení, radši ať to ani nezkouší, nemuselo by to dopadnout dobře. Ideální na sjetí je celo odpružené kolo, ale to ani já bohužel nemám, a tak vám povím zkušenosti z klasicky odpruženého horského kola. 

První  krok je NEBÁT SE, pokud jste tento krok zvládli, můžeme se přesunout ke zbytku.

Stejně jako u sjezdu kopců musíme těžiště posunout k zadnímu kolu. Před vjetím na schody, si snížíme rychlost, ale POZOR! Nesmíme zpomalit příliš, protože jinak to bude silně hopsat a z kola nás to vyhodí. Dále také není na cestě ze schodů vhodné brzdit. Schody by se měly sjíždět plynule.
V podstatě na tom nic složitého není, ale i těm nejlepším se to někdy nepovede, a spadnou.

To už je pro dnešek vše a příště se na vás těším s dalšími tipy.


1 komentář:

  1. to si neviem predstavit ze by som isla na schody :) wow!

    Pozyvam na konco letnu SKIN IN BLOSSOM GIVEAWAY, tu: jeej krasna je! pozyvam na giveaway: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/08/koncoletna-skin-in-blossom-giveaway.html

    OdpovědětVymazat

Za každý Váš komentář jsme moc rády! :)